Válaszd az Expressone szállítást, és kérd csomagod házhoz vagy az ország több pontján lévő átvevőhelyre. Szállítási időpontot rugalmasan tudod változtatni az Expressone oldalán! 

Az óvszer eredete

Az óvszer eredete

Az óvszer eredete

Ma már az óvszert a szexuális élet normális részének tekintjük. Ez a legolcsóbb és leggyakrabban használt mechanikus védelem, nagy hatékonysággal ( ha helyesen használják). Csökkenti (egyes esetekben teljesen kiküszöböli) a nemi betegségek, például a kankó, a HIV, az AIDS és sok más betegség átvitelének kockázatát. Az óvszer azonban, ahogyan mi ismerjük, hosszú utat tett meg a feltalálása óta. 

Mi áll az óvszer története mögött?

2023.02.14 13:22

Az óvszert, a köznyelvben „koton” vagy „gumi”, valószínűleg már az Egyiptomiak is ismerték Kr. e. Ezt műtárgyak és falfestmények egyaránt bizonyítják. A Rómaiak olyan óvszert használtak, amelyet szövetből (finom vászonból) készítettek. Kétféle óvszert használtak - a klasszikus, teljes péniszre való óvszert és a rövid, csak a makkra való óvszert. Ázsiában a 15. században olajozott papírt használtak, később áttértek a háziasított állatok beleire. Egy ideig még állati szarvakat is használtak, ami bizonyára nem volt teljesen kényelmes.

A 18. században a világ ismét visszatért a szövetből készült óvszerhez. Gyakorlatilag mindenhol lehetett kapni, a kocsmában vagy a piacon. Ez azonban nem volt olcsó mulatság, ezért a használt és mosott óvszereket is kedvezményes áron árulták.

1844-ben gyártották és szabadalmaztatták a gumi óvszert. A 19. század közepének első gumi óvszerei azonban nagyon vastagak voltak, és teljesen megakadályozták a szexuális együttlét élvezetét. 
Az amerikaiak az 1880-as években találták ki az óvszer latex formáját. Az óvszer az első világháborút követő katonai akciók során a katonák felszerelésének része volt. Az amerikai katonák az első világháborúból a lelkükön lévő sebek mellett gyakran nemi betegségeket is hazahoztak, amelyek aztán Amerikában burjánzóan terjedtek. 
Az 1985-ös év fordulópontot jelentett az óvszerhasználatban. Ez volt az az év, amikor bebizonyosodott, hogy a HIV és az AIDS szexuális érintkezés útján terjed. Az orvosi kutatások szerint az óvszer használata 80-95%-kal csökkentheti a fertőzés kockázatát.


2010-ben XVI. Benedek pápa elismerte, hogy az óvszerhasználat akkor indokolt, ha ezzel megelőzhető a HIV-fertőzés. Általánosságban azonban az egyház nem támogatja az óvszerhasználatot (az egyértelmű orvosi tanács ellenére). A fő ok az, hogy az egyház szerint az óvszer használata a nemi közösülés során megtagadja a szex fő szerepét, a nemzést.

Fontos azonban nem elfelejteni, hogy nem a középkorban élünk, és ma már kevesen élnek szexuális életet kizárólag a nemzés céljából. Gondolnunk kell arra, hogy megvédjük magunkat a szifilisz, a kankó és más nemi betegségek ellen. Ezért védjék magukat!

Sokféle óvszer van a piacon (extra vékonyextra biztonságoslatexmentes a latexre allergiásoknak, sőt XXL), így biztosan mindenki számára van valami. Meg kell jegyezni, hogy az ultravékony óvszerek ugyanolyan megbízhatóak, mint a hagyományosak, és ugyanolyan stresszteszteken mennek át. Az ínyencek számára ízesített vagy melegítő óvszerek is léteznek.

Webáruház készítés